Sida 2 av 2
Postat:
ons 6.2.2013 13:48
av Elvea
KEVIN! [insert Home Alone-face here]
Jag vill ha ditt kladdkakerecept!
Postat:
sön 30.6.2013 18:28
av Judith
Re: Recept åt folket
Postat:
mån 26.1.2015 23:08
av Darulf
Dags att återuppliva en gammal tråd med att ge receptet på mitt senaste bryggeri-experiment.
Denna gång är det frågan om mjöd. Men inte den mjöd som ni är vana med att dricka på lajven, utan riktigt äkta promillehaltigt gudadricka.
Observera att jag först idag satt detta att jäsa, så jag kommer inte att veta om det blev bra eller ej på ett halvår ännu.
Receptet
5 liter vatten
1 kg honung
100g farinsocker
2 skalade appelsiner i klyftor
Rivet skal av citron och ½ pressad citron
En grabbnäve russin
Champagnejäst (Lalvin EC-1118)
Låter det bubbla i 1-2 veckor, eller tills det lugnat ner sig. Tar bort bottensats + fasta delar och låter det bubbla lite till. Flaskar och låter stå i 6 mån-1 år. Mjöd blir bara bättre med tiden.
Re: Recept åt folket
Postat:
tis 27.1.2015 20:02
av Tagrita
Re: Recept åt folket
Postat:
mån 9.2.2015 08:43
av Darulf
Man skall väl inte utgå från att ett mjöd jäst på alkoholjäst skall smaka som ett jäst på brödjäst. Däremot är variationsmöjligheterna oändliga och oftast så värt det. Men det är en lång väntan, så kanske det vore att göra många satser och vänta ut dem.
Nästa är mörkt bock-öl. Det har också lång mognadstid. Känns som man var i höjden av avhållsamhet här. Förstås, med tanke på att jag stadigt dricker öl från flaskor med patentkork för att få ihop tillräckligt av dessa tills det skall flaskas, så är det inte egentlig avhållsamhet. Men ni vet vad jag menar. Selektiv uppmärksamhet.
Annars, ifall ni vill hjälpa till och ändå dricker importerade öl, så får ni gärna dricka sådana med patentkork (vit porslinsfundering som man kan återförsluta) och skänka flaskorna till mig. Så kan vi smaka mitt öl när det mognat sen.